Cura de slabire – Care sunt motivele pentru care te ingrasi dupa dieta?

Cura de slabire – Care sunt motivele pentru care te ingrasi dupa dieta?

Admin No Comments
Cura de slăbire

Cura de slăbire – 5 Motive pentru care te îngrași după cura de slăbire

Cura de slăbire – Cine a ținut măcar o dată-n viață o cură de slăbire își amintește cât de greu i-a fost, cel puțin la început. Dar în ciuda restricțiilor, unele exagerate, în cele din urmă a reușit să scape de ”suplimente” (sau de o parte).

Apoi, surpriza cea mare…

La scurt timp după ultima zi de ”austeritate” (poate zile / săptămâni), kilogramele au început să revină… unul după altul…


De ce te îngrași după ce ai ținut o cură de slăbire?

Din ce cauză se întâmplă așa? Greșești undeva?

Iată 5 posibile cauze:

Ai un metabolism lent

Cura de slăbire

Cura de slăbire

Cura de slăbire – De cele mai multe ori, ”recuperarea” este cauzată de comiterea unor greșeli. Însă dacă sesizezi tendința, nu înseamnă neapărat că în stilul tău de viță actual s-a strecurat o eroare. Poate fi vina metabolismului.

Este una dintre cele mai frecvente ”scuze” când nu reușești să slăbești sau dacă te îngrași.




În ciuda istoricului longeviv al omenirii, organsimul își ”amintește” de comportamentele primitive, reacționând aproape instinctiv. De exemplu, după o dietă hipocalorică, din dorința să se protejeze, încearcă să-și asigure supraviețuirea cu puține alimente și nutrienți.

Treptat, pentru a reuși, corpul își modifică metabolismul, pe care-l încetinește. Scopul este să economisească energia pentru funcțiile vitale.

Începi să sari peste mese

Săltarea meselor nu este nici ea cea mai bună idee dacă vrei să te menții. Însă din variate motive, omiți voluntar / involuntar o masă. Uiți să mănânci, nu ai timp s-o faci, crezi că așa nu te mai îngrași, etc.

Dar această ”practică” nu te va ajuta nici în cura de slăbire, nici nu te va proteja de reacumularea adipozităților pierdute. Este frustrant să nu mănânci ”mai nimic toată ziua” și totuși să te sperii când te urci pe cântar.

De fapt, este vina metabolismului. Activându-și reflexele de supraviețuire înnăscute, îndeamnă corpul să asimileze la următoarea masă toate caloriile de care s-a lipsit anterior. Astfel, se pregătește în caz de ”criză”.




Totodată, omiterea unei mese te expune la modificări metabolice care nu fac decât să favorizeze îngrășarea. Un exemplu constă în reacția întârziată a corpului la insulină, fenomen care creează și o predispoziție la diabet zaharat.

Mănânci la fel de mult ca înainte

Cura de slăbire – Opusul săltării unei mese nu este să te îndopi cu aceleași cantități ca în vremurile ”bune”, când silueta ta era ”în grevă”. Doar pentru că ai încheiat ”protestul”, nu reveni la mesele supercalorice care te-au adus în pragul obezității.

Acum corpul tău nu mai trebuie să ”întrețină” aceeași greutate, dimpotrivă. Are nevoie de mai puțin ”combustibil” pentru menținerea funcțiilor vitale și desfășurarea activităților zilnice. Iar odată cu diminuarea exigențelor calorice, scad și porțiile de mâncare.

Însă mare atenție să nu reduci prea mult aportul caloric sau vei cădea în ”capcană”. Există riscul încetinirii metabolismului. De altfel, se pare că ”secretele” menținerii după cura de slăbire se învârt mereu în jurul metabolismului.

Te limitezi la aceleași exerciții fizice

Deși continui să te antrenezi cu conștiinciozitate, devine tot mai greu să te abați de la direcția spre care se pare că te îndrepți cu pași mărunți, dar siguri, îngrășarea. La prima vedere te afli în fața unui paradox.

Exercițiile fizice care până nu de mult te-au ajutat să slăbești, acum nu mai funcționează. Cu tot efortul pe care-l depui la sala de fitness, în timpul alergărilor, etc., aproape că nu-ți vine să crezi că ți se-ntâmplă tocmai ție.

Ei, bine, uite că se poate. Chiar tu recunoști că te antrenezi la fel. În acest caz, cel mai mare inamic este rutina. Și își va face simțită prezența atât în timpul, cât și după dietă.

Dacă după o perioadă programul de antrenament nu suferă nicio schimbare, corpul tău se va adapta. Este inevitabil. Practicând aceleași exerciții în maniera constantă, cu un efort de aceeași intensitate, nu mai poate răspunde la fel.

Nu va mai consuma aceleași calorii. Obișnuit cu mișcările și cu ritmul, le va percepe naturale. Nu mai are pentru ce să se chinuie.

Renunți la obiceiurile sănătoase

Multe diete, mai mult decât simple metode să pierzi kilograme, sunt considerate un stil de viață sănătos. Pentru că în decursul programului restrictiv, se concetrate mai mult pe ”educarea” obiceiurilor alimentare.

Dacă o cură de slăbire te ajută să scapi de o mulțime de adipozități, înseamnă că funcționează. Iar succesul său se bazează pe unele principii și reguli.

Oricât ar fi de riguros regimul, sigur găsești în el și aspecte bune. Sigur conține 1-2 reguli aplicabile și în afara sa. Atunci de ce să nu profiți la maxim de tot ce ai învățat urmându-l?

În acest sens, un foarte bune exemplu este dieta Rina, care conține niște principii aplicabile pe viață: disocierea alimentelor, micul dejun cu fructe, etc.

 

Surse:

http://www.redbookmag.com/body/health-fitness/tips/a20637/why-youre-regaining-weight/

http://healthyeating.sfgate.com/reasons-slow-metabolism-7117.html

http://healthyeating.sfgate.com/skipping-meals-make-fat-5951.html

http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/exercise-weight-gain

http://www.eatthis.com/reasons-you-gain-weight-back-after-losing-it

Dieta Rina Menținere

Admin No Comments
Mentinere

Dieta Rina menținere – Ce faci după cura de slăbire de 90 de zile?

Află mai multe despre dieta Rina menținere și despre cum să-ți păstrezi neschimbată greutatea! Perioada care urmează este la fel de importantă ca regimul propriu-zis.

După ce am întors pe toate părțile cura de slăbire de 90 de zile, am revenit cu alte detalii. De această dată, ne vom opri la programul pentru păstrarea rezultatelor.



Dieta Rina menținere – Cât de mult contează ce faci după?

Multe diete de slăbit garantează rezultate doar atât cât se țin. Din variate considerente, autorii neglijează introducerea unor precizări detaliate despre ce poți face după ultima zi de regim.

Însă perioada post-dietă, cu o însemnătate la fel de mare, are rolul să susțină organismul în păstrarea rezultatelor obținute cu atâta efort. În funcție de comportament, te va ajuta să eviți efectul yo-yo.

Practic, continuând cu dieta Rina menținere, vei ”conserva” silueta așa cum era la finalul celor 90 de zile.

Cum reacționează corpul după o dietă?

De obicei, după ce privezi corpul de nutrienți și-l înfometezi câteva zile, săptămâni sau luni, acesta se va răzvrăti. Imediat ce închei programul de restricții, va continua să acumuleze tot ce i-a lipsit anterior și toate kilogramele pierdute.

Dieta Rina Mentinere

Dieta Rina Mentinere

O problemă și mai mare apare când organismul tău va aduna și depozita în plus. O va face dintr-un simplu instict de conservare, vrând să se protejeze în eventualitatea unei alte perioade de austeritate.

Același lucru se poate întâmpla și după dieta Rina dacă nu iei în calcul și perioada de menținere. Iată de ce multe cure de slăbire funcționează o scurtă perioadă, după care, kilogramele continuă să revină unul după altul.

Uneori, silueta devine mai plină decât înainte de cura de slăbire. Iar nefericiții în cauza vor bifa încă o dezamăgire în cartea vieții. Și poate se vor consola spunând ”Nici aceasta nu a funcționat, poate va fi mai cu noroc data viitoare”.



Dieta Rina menținere – Cum îți păstrezi greutatea după ultima zi de dietă?

Când pornești pe drumul dietelor, atât de lung și întortocheat, norocul contează prea puțin. Totul depinde în primul rând de tine și de modul în care reușești să-ți educi obiceiurile alimentare, stilul de viață și nu în ultimul rând mentalitatea.

Cura de slăbire Rina 90 cuprinde 2 etape principale:

 • Dieta de 90 de zile (88 de zile de regim sau 91 dacă ții ziua de apă);
 • Dieta Rina menținere (are aceeași lungime cu prima parte).

Despre prima etapă ți-am tot vorbit. Acum a venit rândul etapei a doua, care este tocmai secretul succesului său. Dacă sari peste ea, te poți aștepta să revii la rotunjimile anterioare.

În ce constă perioada de menținere?

Desigur, fiecare organism se comportă și funcționează diferit. Nu este obligatoriu să acumulezi multe kilograme. Însă după orice cură de slăbire, există totuși o tendiță de îngrășare, dieta Rina inclusă.

Continuând cu această etapă, vei încuraja metabolismul să rămână activ. Regulile sunt destul de simple, totul fiind chiar mai ușor de abordat decât pe parcursul dietei. În parte, coincid cu cele cu care te-ai obișnuit deja.

Iată ce ai de făcut:



La micul dejun, consumă doar fructe

Nu va fi greu ca zilnic, până la ora 12, să mănânci câte 1-2 din fructele tale preferate. Încearcă-le și sub formă de sucuri. Te vor ajuta să te detoxifiezi.

Fă asocierile alimentare potrivite

Pentru a nu îngreuna digestia, contează cum combini nutrienții. De exemplu, niciodată nu amesteca proteine cu carbohidrați (amidonoase și zaharuri).

La fiecare masă, un singur tip de nutrienți

Și tot pentru a facilita digestia și asimilarea, respectă principiul dietelor disociate, potrivit căruia nu combini nici mai multe tipuri de proteine. Nu mânca ouă și lapte la aceeași masă.

La cină, jumătate din cât ai mâncat la prânz

Fă în așa fel ca prânzul să rămână cea mai importantă masă a zilei. După un mic dejun în totalitate vegetal, corpul a reușit să se elibereze de toxine, însă are nevoie de carburant. Îl vei asigura din ce pui în farfurie la prânz. Iar cina… Dacă-ți lipsesc ideile, mănâncă aceleași lucruri, însă pe jumătate.

Continuă să faci constant mișcare

În combinație cu activitatea fizică, vei continua să slăbești și în zilele de menținere. Chiar dacă nu vei pierde decât 1 sau poate 2 kilograme, vei stimula metabolismul și îți vei modela un corp armonios. La urma urmei, și asta contează.

Recomandări suplimentare

 • În caz că ai atins greutatea dorită mai repede și vrei să întrerupi cura, poți s-o faci. Însă nu sări peste menținere.
 • Dacă în cele 90 de zile nu ai slăbit cât ți-ai propus, poți repeta dieta. Însă înainte, ia-ți o pauză. Poate fi vorba despre menținere, este chiar indicat.
 • Prelungirea regimului poate sabota rezultatele obținute până aici. Odată ce organismul se obișnuiește prea mult cu ritmul impus, poate avea reacții imprevizibile, de genul efectelor yo-yo.

 

Surse:

https://90daydiet.rocks/

http://www.webmd.com/diet/guide/the-truth-about-fad-diets#1

Cura de slăbit Rina

Admin No Comments

Cât de important este micul dejun pentru cine ține cura de slăbit Rina?

Despre micul dejun se spune că ar fi cea mai importantă masă a zilei. Nimic mai adevărat. Lucrurile rămân valabile și în cura de slăbit Rina, cu toate că este mai puțin consistent decât prânzul și cina.




Din păcate, multe persoane sar peste prima masă a zilei. Deseori, își motivează decizia prin ”Nu am timp suficient, trebuie să ajung la serviciu”. Dar micul dejun nu face altceva decât să:

 • Stimuleze digestia;
 • ”Trezească” metabolismul;
 • Ofere sprijin creierului;
 • Sprijine funcțiile cognitive;
 • Intervină favorabil în slăbire.

Iată de ce neglijarea acestei mese este una dintre cele mai grave erori care se pot comite, indiferent de:

 • Vârstă și sex;
 • Activitățile desfășurate;
 • Greutate și constituție;
 • Existența unei diete, etc.




Care este ”secretul” micului dejun în cura de slăbit Rina?

Cura de slăbit Rina

Cura de slăbit Rina

Spre deosebire de multe alte programe alimentare pentru slăbire (mai mult sau mai puțin restrictive), în dieta de 90 de zile, micul dejun are o componență particulară. Conține același tip de alimente, în fiecare zi, cu doar 3 excepții.

Excepțiile se referă la zilele de apă, desigur dacă optezi pentru această versiune Rina 90.

Tot ce poți consuma este un singur tip de fructe proaspete. Poți mânca 2 din același fel sau 1 singur fruct, dacă este mai mare. Dar nu te dispera din cauza rutinei. Nu te vei sătura de eternul meniu. ”Secretul” constă în diversificare.

De la zi la alta, ai liber să-ți alegi orice soi dorești. Condiția impusă de cura de slăbit Rina este să nu depășești ora 12. Până la această oră, de la 4 dimineața, are loc faza de curățare.

Corelația dintre micul dejun, fructe și faza de curățare

Înainte să înțelegi rolul fructelor în mecanismul de detoxifiere, fă câțiva pași înapoi, până ajungi în faza de digestie. Aceasta are loc pe durata nopții, între orele 20 și 4 dimineața, timp în care organismul are ”misiunea” să:

 • Asimileze substanțele nutritive și să le separe de ”deșeuri”;
 • Respingă alimentele care nu pot fi absorbite și metabolizate.

Acum, revino la etapa care se suprapune peste ora potrivită pentru micul dejun. În cele 8 ore scurse până la amiază, corpul tău trece prin perioada de curățare sau de purificare, timp în care se va elibera de:

 • Toxinele introduse în ziua precedentă;
 • Substanțele reziduale generate de organism;
 • Alimentele fibroase și orice compuși din categoria celor ”respinși”.

Mai mult ca niciodată în arcul celor 24 de ore, acum are nevoie de susținere. Și cum altfel poți sări în ajutorul propriului corp decât contribuind prin ceea ce mănânci, la procesul de detoxifiere?



În ce constă micul dejun în cura de slăbit Rina?

Dacă micul dejun ar fi alcătuit din mâncăruri calorice, pline de grăsimi greu de digerat, nu ai face decât să blochezi mecanismul de detoxifiere. Iată de ce este fundamental să faci alegeri alimentare potrivite. În acest caz, înseamnă pe bază de vegetale.

În funcție de cum îți alcătuiești meniul, vei susține sau îngreuna mecanismele de digestie și de detoxifiere. Prin încetinirea și blocarea lor, nu ai face decât să pui în ”stand by” inclusiv mecanismul de slăbire corporală. Iar acest lucru se contrapune obiectivelor tale.

În schimb, pentru a obține rezultatele așteptate, nu te abate de la regulile pe care se bazează micul dejun în regimul Rina:

 • La prima masă a zilei, consumă doar fructe în stare crudă și vei slăbi. Legumele pot fi o alternativă de luat în considerare. Dacă le preferi, sucurile naturale pot înlocui primele 2 variante;
 • Dacă nu te saturi, repetă micul dejun sau combină fructele cu fructe nucifere / semințe. Dar atenție la cantități. Sunt foarte calorice, așa că ajunge să mănânci câte iei în mână;
 • Lasă să treacă cel puțin 2 ore până la următoarea masă, indiferent dacă înseamnă tot fructe. Pentru digestie, au nevoie de circa 2 ore, așa că, nu le amesteca cu alți nutrienți;
 • Ia micul dejun înainte de amiază. Este unul dintre principiile fundamentale ale dietei. Și nu te zgârci de la lichide, bea cât mai multă apă plată, eventual și ceaiuri neîndulcite.

Recomandări

Îți indicăm să pui accentul pe fructele de sezon, provenite de la noi din țară și pe cât posibil din culturi bio. Însă dacă au o proveniență lor greu de verificat, nu uita să le speli foarte bine, astfel încât să elimini de pe coajă orice urmă de substanțe chimice (în eventualitatea că au fost stropite).

Dacă dorești să înlocuiești fructele cu legumele, nu este o problemă atâta timp cât recurgi doar la categoriile neutre. În acest sens, îți recomandăm să studiezi lista alimentelor neutre pe care le poți combina cu orice tip de nutrient. Le poți introduce în orice rețete.

 

Surse:

http://www.webmd.com/diet/features/many-benefits-breakfast#1

https://90daydiet.rocks/

http://betterraw.com/2012/02/your-three-natural-body-cycles-what-we-go-through-every-24-hours.html

Regimul rina – Programul meselor

Admin No Comments
Faze digestie

Programarea meselor în regimul Rina și cele 3 faze digestive

Regimul Rina – În regimul Rina, programarea meselor este destul de strictă. Întotdeauna, micul dejun se va lua până la ora 12, în timp ce prânzul și cina, înainte de ora 20.

Singurele excepții sunt acceptate în ziua de apă, când te vei limita la lichidele specificate în programul alimentar. Nerespectarea orarului recomandat poate îngreuna digestia și compromite succesul curei de slăbire.

Ritmul circadian și fazele digestive în regimul Rina

Indiferent încotro privești, îți vei da seama că totul în univers și în jurul tău se petrece cu o anumită frecvență: anotimpurile, mișcările planetelor, ceasurile, viața organismelor vii…

Începând de la cele mai puțin evoluate reprezentante ale regnului animal, toată fauna planetei urmează un model precis al ciclului somn-stare de veghe, în care perioadele de odihnă se alternează cu cele de somn.



În corp, există mai multe mecanisme care dictează ritmul de creștere, de regenerare a țesuturilor, de eliminare a toxinelor, etc. Toate acestea pot fi integrate în ceea ce se numește ritmul circadian sau ceasul biologic, legat la ciclul lumină-întuneric.

În particular, ne vom opri la digestie, care include 3 cicluri, fiecare de câte 8 ore:

 • Curățare
 • Nutriție
 • Digestie

Odată ce le vei înțelege, vei reuși să le pui în aplicare. Iar în scurt timp, vei putea culege ”roadele”, care în dieta de 90 de zile înseamnă slăbire.



Ținând cont de succesiunea celor 3 faze, precum și de combinațiile alimentare potrivite, îți vei putea construi un meniu zilnic personalizat. Pe lângă ”topirea” treptată a excesului de kilograme, reuși să:

 • Îți îmbunătățești starea de sănătate;
 • Dobândești mai multă energie și vitalitate;
 • Îți recapeți optimismul și siguranța de sine;
 • Te detoxifiezi (scapi de toxinele din corp).

Cum funcționează cele 3 faze digestive?

Nu este întâmplător că autorii care au lansat regimul Rina au ținut cont de fazele digestive. Atâta timp cât îți obișnuiești corpul să mănânce și să doarmă în aceleași intervale orare, îi vei construi o rutină.

Niciun moment nu va fi tentat să asimileze toți nutrienții la care are acces odată cu ingerarea alimentelor. În schimb, dacă programul tău de masă și de somn se desfășoară haotic, în eventualitatea compensării carențelor, organismul va fi interesat să acumuleze tot mai multe rezerve.

Și pentru că ”centrul” acestei postări rămâne dieta disociată de 90 de zile, vom continua cu îndrumările privitoare la distribuirea celor 3 mese și suprapunerea lor peste fazele digestive:

Faza de curățare – Între ora 4 și 12

Ora 04:00

Ora 04:00

Acum are loc eliminarea toxinelor acumulate în ziua precedentă și este important să faci alegerile corecte. În faza de curățare, vei lua micul dejun, acesta având rolul să:

 • Activeze mecanismele digestive;
 • Pregătească organismul pentru următoarele mese.

Fă-ți plinul de lichide și de alimente puternic hidratante care vor facilita detoxifierea. Tot ce vei consuma trebuie să fie ușor de digerat, astfel încât să ofere susținere ciclului de curățare.

Te poți axa pe fructe zemoase, bine coapte, pe legume sau pe zarzavaturi neutre. Pentru diversificare, le poți înlocui cu sucuri, dar neapărat fără îndulcitori, sare, etc.

Cum regimul Rina este destul de permisiv, dacă nu te saturi, poți adăuga încă un mic dejun vegetal, dar nu mai devreme de 2 ore după primul.

Faza de nutriție – Între ora 12 și 20

Între miezul zilei și ora 20, te afli în etapa de nutriție, timp în care, cele mai multe persoane obișnuiesc să ia masa de prânz și cina. Acum, când organismul este deosebit de activ, înregistrează cel mai mare consum caloric și are mare nevoie de nutrienți.



Cine nu urmează cura de slăbire de 90 de zile, pe lângă cele 2 mese principale, mai poate avea și o gustare. Însă cât te afli la regim, nu sunt tolerate gustările.

În funcție de ziua de dietă, poți recurge la rețete complexe, în care vor predomina, după caz, proteinele, amidonoasele, zaharurile sau vitaminele.

Pentru a nu te chinui foamea, de pildă, ia al doilea mic dejun chiar la orele amiezii, iar prânzul între orele 14 și 15. Cu o mega salată de crudități și eterna felie de pâine, în mod sigur îți vei potoli apetitul până la ora de cină.

Faza de digestie – Între ora 20 și 4

Ultimele 8 ore ale unui ciclu complet corespund cu digestia propriu-zisă. În această etapă, corpul este pregătit să extragă și să asimileze nutrienții din preparatele consumate în primele 2 faze.

Acum, mai mult ca sigur te odihnești, te relaxezi sau măcar îți reduci intensitatea activităților. Astfel, sistemul digestiv își poate duce la bun sfârșit rolul atribuit.

Pentru prevenirea manifestărilor neplăcute care însoțesc digestia lentă, este indicat ca cina să aibă loc cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Regula rămâne valabilă și după ce ai încheiat regimul Rina. Te va ajuta la conservarea rezultatelor obținute.

 

Surse:

http://90daydiet.rocks/daily-digestion/

http://betterraw.com/2012/02/your-three-natural-body-cycles-what-we-go-through-every-24-hours.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm

Dieta Rina 90 este o dietă disociată

Admin No Comments

Dieta Rina 90 este o dietă disociată – Cum combini alimentele?

Dieta Rina 90, ca orice altă dietă disociată, își bazează reușitele pe regulile de combinare a alimentelor. Adeseori, tentativele de slăbire eșuează nu pentru că se consumă prea multe calorii la o masă sau se face exces de dulciuri, ci din cauza asocierii incorecte a nutrienților.



De ce este importantă combinarea alimentelor?

Dieta Rina

Dieta Rina

Din păcate, omul modern, în momentul în care se așează la masă, comite o serie de erori care duc la îngrășare, dar este prea puțin conștient de ele:

 • Consumă alimente nesănătoase;
 • Introduce în meniu porții prea mari;
 • Nu mănâncă suficiente mese pe zi;
 • Face combinații nepotrivite.

De pildă, în tările industrializate, în medie, aportul caloric zilnic depășește cantitatea de calorii necesare pentru supraviețuire și desfășurarea activităților obișnuite. O primă consecință, foarte vizibilă, constă în tendința populației de îngrășare.



În proporție majoritară, persoanele care recurg la dieta Rina 90 sunt interesate să slăbească și mai puțin preocupate să-și îmbunătățească digestia. Dar, așa cum vei descoperi din rândurile următoare, între mecanismele digestive și slăbire există o strânsă legătură.

Regulile de combinare a alimentelor se focusează de fapt pe asocierea mâncărurilor care conțin substanțe nutritive diferite. Nerespectate, pot provoca manifestări neplăcute.

Cu potriviri bine chibzuite, nu doar că vei ține la distanță problemele digestive. Vei reuși să slăbești și nu vei mai lua în greutate. Pe când introducerea la aceeași masă a unor nutrienți incompatibili între ei va conduce la apariția unor simptome precum:

 • Încetinirea digestiei;
 • Balonare;
 • Crampe abdominale;
 • Gaze intestinale;
 • Acumularea toxinelor;
 • Îngrășare;
 • Slăbire îngreunată chiar dacă se ține o cură.

Digestia și asocierea nutrienților

Regimul de 90 de zile se bazează foarte mult pe mecanismele digestive și pe cele 3 faze care acoperă perioada de 24 de ore:

 • Curățare
 • Nutriție
 • Digestie

Despre digestie se poate spune că descrie un proces fiziologic în care alimentele trec printr-o serie de transformări de natură fizică și chimică. Practic, sunt descompuse în elemente în măsură să fie absorbite și asimilate de organism.



Unde are loc digestia fiecărui macronutrient?

Schimbările prin care trec cei 3 macronutrienți esențiali se petrec în faze și în locuri diferite ale aparatului digestiv. Iată în ce zone ale tractului gastrointestinal are loc digestia:

 • Carbohidrați – Gură, stomac, intestin subțire;
 • Proteine – Stomac, intestin subțire;
 • Lipide – Intestin subțire (este vorba despre majoritatea lipidelor).

Cu câteva excepții, alimentele includ mai mulți nutrienți, în variate concentrații. Rareori, vei găsi un fruct care conține doar fructoză sau legume în care nu găsești altceva în afară de amidon.

De exemplu, ziua 1 din dieta Rina 90 se axează pe mese preponderent proteice. Deși vei consuma mai ales carne sau ouă, organismul tău nu va fi lipsit de carbohidrați și lipide. Doar că aceste 2 categorii vor avea o pondere inferioară comparativ cu prima clasă de nutrienți.

De ce trebuie să respecții regulile de combinare?

Aparatul digestiv poate face față oricărui aliment, atâta timp cât conține ingredientele corecte. Organele implicate (gură, stomac, intestin) s-au adaptat la combinațiile naturale, nu la cele ”manipulate” de om precum preparatele procesate.

Enzimele digestive nu eșuează atâta timp cât li se asigură anumite condiții, fiecare având o acțiune specifică. Însă în afara contextelor considerate optime, vor fi găsite ”vinovate” de declanșarea unor tulburări de digestie.

Construind unui meniu cu preparate compatibile între ele, ingredientele vor fi mai ușor digerate și absorbite.

Ce nepotriviri trebuie evitate în dieta Rina 90?

Pe lângă regulile generale, îți vom veni în ajutor și cu ceva concret. Fără să mai dai curs și altor principii, ajunge să reții câteva lucruri:

Nu pune împreună mai multe tipuri de proteine

Alimentele proteice diferite nu vor face parte din același preparat. Acordă o particulară atenție în separarea proteinelor grase de cele slabe. De la un tip la altul, diferă:

 • Durata digestiei;
 • Enzimele implicate în mecanismul de transformare;
 • Aciditatea sucurilor gastrice;
 • Cantitatea secrețiilor.

Punând împreună grupuri diferite de proteine, nu vei face decât să prelungești și să împovărezi digestia.

Sub nicio formă nu combina proteine cu carbohidrați

Uniunea proteine-carbohidrați într-o singură farfurie, de asemenea, va îngreuna mecanismele digestive. Fiecare grup de nutrienți necesită acțiunea unor enzime diferite:

 • Alcaline pentru carbohidrați;
 • Acide pentru proteine.

Când enzimele alcaline intră în contact cu cele acide se vor neutraliza reciproc, provocând episoade de indigestie. Astfel, un mare NU combinațiilor de tipul cartofi / paste făinoase cu pește / carne.

Întotdeauna, fructele se consumă pe stomacul gol

Fructele proaspete au cea mai rapidă digestie. Consumă-le la distanță de mesele principale și de gustări. Fiind bogate în zaharuri, nu se vor asocia cu nimic altceva, nici măcar cu legume sau zarzavaturi. Sau, așteptând să treacă prin transformările fiziologice, vor fermenta.

Recomandare

Chiar și după ce vei încheia regimul Rina, pentru a te menține, devine util să pui în aplicare cele câteva reguli ale combinațiilor alimentare potrivite.

 

Surse:

https://www.mindbodygreen.com/0-23838/4-food-pairing-rules-to-radically-improve-digestion.html

https://bodyecology.com/articles/food_combining_optimal_health_and_weight.php

http://90daydiet.rocks/daily-digestion/

https://en.wikipedia.org/wiki/Digestion

http://healthyeating.sfgate.com/steps-digestion-carbohydrates-4053.html

http://healthyeating.sfgate.com/protein-digestion-inside-human-body-6044.html

http://healthyeating.sfgate.com/fats-digested-8510.html

Cum functioneaza Dieta Rina

Admin No Comments

De ce poți slăbi cu dieta Rina? Care sunt secretele sale?

Dieta Rina este mai mult decât o cură de slăbire. Îmbrățișată de o mulțime de oameni, tinde să devină ”rețeta” potrivită pentru cine încearcă să-și transforme silueta în maniera sănătoasă.

Cum funcționează dieta Rina?

O mai găsești menționată ca dieta de 90 de zile, dieta Rina 90, regimul Rina, etc. Toate descriu unul și același program alimentar de tip disociat, bazat pe cicluri de câte 4 zile, care se repetă timp de 3 luni.

La acestea se adaugă ziua de apă. Despre când și cum trebuie s-o incluzi în dietă găsești detalii suplimentare în pagina aferentă.

Dieta Rina chiar funcționează. Principiul său, unul foarte simplu, spune că alimentele se digeră mult mai ușor dacă nu se amestecă între ele. Sau atâta timp cât se folosesc doar asocieri compatibile.

Regulile sunt aceleași care explică dinamica mecanismelor digestive.

Pentru noi, umanii, este mult mai simplu să digerăm un singur aliment o dată decât mai multe. Cât despre asocierile greșite… Este clar că vor bloca digestia, procesele metabolice și, implicit, slăbitul.



Pe ce se bazează dietele disociate?

Regimul este inspirat din obiceiurile alimentare ce caracterizau omenirea la începuturile istoriei sale. Încă din timpuri străvechi, omul a fost culegător și vânător.

Sistemul nostru digestiv nu a fost nici atunci și nu este nici acum construit să poată suporta digerarea mai multor grupuri de alimente. Însă de multe ori facem greșeala să le includem într-un fel unic.

Pentru a înțelege mai ușor de ce dieta de 90 de zile are o rată de succes atât de mare, gândește-te tot la antenații nostri. Crezi că după ce au prins o căprioară, au mers la cules de alte plante comestibile pe care să le folosească ca garnitură?

NU! Au mâncat disociat, adică un singur fel, la fiecare masă. Consumau din roadele proaspăt culese și carnea animalelor recent vânate. În niciun caz, nu le conservau cu intenția de a fi creativi în farfurie.

Mâncau un singur aliment pe zi și niciodată nu au reușit ”performanța” să ajungă supraponderali și cu atât mai puțin obezi.

Nu-i așa că te gândești să încerci cât mai curând dieta Rina 90?



Care sunt premizele dietei disociate?

Alimentele includ 3 clase principale de substanțe nutritive:

Primul grup cuprinde 2 subgrupuri:

 • Carbohidrați complecși sau amidonoase;
 • Carbohidrați simpli sau zaharuri.

Pentru fiecare categorie, digestia diferă, producându-se într-un anumit punct al tractului digestiv.

Îți vom exemplifica folosind amidonoasele, sortimentul-vedetă din ziua 2 a programului Rina 90. În cazul acestor nutrienți, digestia începe în stomac și se completează în duoden, prima porțiune a intestinului subțire.

La fel, diferă și durata proceselor digestive. Unele alimente sunt complet transformate prin acțiunea acizilor și enzimelor gastrice în abia câteva minute. În schimb, la altele, mecanismul poate dura o veșnicie… sau aproape…

Imaginează-ți să incluzi la o singură masă 2 sau mai multe categorii incompatibile în privința digestiei. Fiecare are nevoie de anumite enzime, de un interval de timp precis și de un mediu propice.

Nici nu este de mirare că multe persoane suferă de tulburari gastrointestinale. Se întâmplă deorece mănâncă la întâmplare. Nu se pot aștepta la altceva din moment ce unele alimente din stomac sunt digerate imediat. Iar altele, cu o digestie mai ”întârziată”, intră într-un proces de fermentație.



Dieta Rina înlătură disconfortul gastric

Dieta Rina

Te-ai plâns vreodată de disconfort gastric după ce ai mâncat un blat cu fructe?

Problema principală este că blatul conține carbohidrați. Comparativ cu fructele, asimilabile mult mai rapid, aceștia au o digestie mai îndelungată. Și în timp ce-și așteaptă rândul pentru a fi prelucrate de acizii gastrici, se descompun, intrând în putrefacție.

Din această combinație nefericită, dar și din altele, rezultă foarte multe toxine. Dacă nu intervii modificându-ți obiceiurile alimentare și regimul zilnic, te vei confrunta tot mai des cu stări pe care, poate, le-ai încercat deja:

 • Fermentarea mâncărurilor consumate;
 • Digestie lentă;
 • Senzație de greutate în stomac;
 • Asimilarea dificilă a unor nutrienți;
 • Tulburări gastrointestinale (balonare, constipație, etc.).

Dacă urmezi regimul Rina, vei descoperi că acesta nu este doar ”prietenos” cu stomacul tău.

Concluzie

Așa cum îți spuneam, așa cum poți descoperi informându-te cu atenție începând de la ziua 1, dieta de 90 de zile funcționează. Are o rată de succes de aproape 100 %.

Unul dintre motivele care-i explică popularitatea se referă la capacitatea de activare a metabolismului.

Încă un lucru surprinzător constă în prevenirea efectelor de tip yo-yo, ce caracterizează majoritatea curelor de slăbire foarte agresive.

Te invităm să ne rămâi alături. Periodic, vom publica articole noi despre regimul Rina 90 și despre tot ce înseamnă slăbirea sănătoasă.