Jump to content
Dieta Rina
 • Blog

  Blog Dieta Rina - Locul unde gasiti articole despre aceasta dieta si cum puteti slabi 10 kilograme in 90 de zile

  • Admin
   Faptul că urmezi o dietă de slăbire concentrată pe un regim hipocaloric, nu te scutește de activitatea fizică, dimpotrivă. Prin combinarea celor 2 strategii (plan alimentar și sport), metoda de slăbit aleasă va fi mult mai eficientă, iar rezultatele se vor menține pe termen lung.
   Că mișcarea este benefică pentru sănătate știe toată lumea și o dovedesc studiile științifice. Totodată, este asociată și cu slăbirea sănătoasă, ceea ce înseamnă că în absența ei, slăbirea se află sub semnul întrebării.
   Sport sau dietă de slăbire?
   Exercițiile, dacă se practică la o anumită intensitate, cu o certă frecvență și completează un regim alimentar echilibrat, au un rol hotărâtor în planul de slăbire.
   Cu cât te vei mișca mai mult, vei arde mai multe calorii. Cu cât faci mai mult sport, desigur, fără să crești aportul caloric, cu atât vei reuși să slăbești mai repede sau îți vei păstra greutatea ideală.
   Când organismul este obișnuit să se mențină activ, va reuși fără dificultăți să evite surplusul de adipozități și va împiedica atrofierea țesuturilor musculare. Acestea, ca să rămână neschimbate, au nevoie de energie și totodată de calorii.
   Pentru obținerea unor rezultate nu doar mulțumitoare, dar și de durată, orice metodă alegi, va fi însoțită de sport. Cele 2 vor merge în tandem.
   Ce rol are mișcarea dacă ții o dietă de slăbire?
   Una dintre greșelile comise frecvent de către cei care încep o cură de slăbit este să se bazeze strict pe programul alimentar. Însă trebuie luat în calcul și ce se întâmplă cu ”caroseria” atunci când se vor pierde o mulțime de kilograme.
   Este cum ai goli o punga de umplutura ei. Odată cu ”evaporarea” conținutului, va rămâne fleșcăită. Deoarece îi lipsește susținerea.
   Revenind la cazul expus, pielea nu este îndeajuns de elastică și flexibilă încât să se ”strângă”. Drept urmare, nu se va mula perfect peste ce a mai rămas din ”bagaj”. Asta se întâmplă în condiții de dietă hipocalică și inactivitate.
   Mai precis, ceea ce intenționăm să-ți spunem se referă la necesitatea construirii masei musculare. Pentru atingerea obiectivului, ai nevoie să faci sport, combinând activitatea aerobică (de tip cardio), cu cea anaerobică (de creștere a forței și masei musculare).
   Ce fel de exerciții dacă vrei să slăbești?
   Te întrebi dacă sunt necesare ambele tipuri de activități? Răspunsul este categoric DA. Exercițiile aerobice vor facilita arderea unui mare număr de calorii în timpul antrenamentelor. Iar exercițiile anaerobice vor acționa în dublu sens.
   Pe de o parte, vor permite consumul caloriilor și la diverse ore după încheierea antrenamentului, intensificând metabolismul bazal. Pe de alta, vor contribui la construirea masei musculare.
   Dar nu te speria! Exercițiile cu greutăți nu te vor face să arăți precum halterofilii, ci doar te vor ajuta să umpli ”golurile”.
   Printr-o ușoară creștere a masei musculare, corpul tău va apărea mai tonifat și suplu, iar silueta mai armonioasă, ceea ce corespunde cu țelul inițial. Nu vei mai avea treabă cu pielea care atârnă dizgrațios pe coapse și brațe, nici cu fesele lăsate.
   Ce se întâmplă dacă te rezumi doar la dietă?
   Singur, regimul hipocaloric (în jur de 1200 calorii / zi) este contraproductiv din variate motive:
   ·         Nu asigură necesarul de nutrienți;
   ·         Nu se poate ține pe termen lung;
   ·         Corpul se obișnuiește cu deficitul caloric;
   ·         Odată încheiat, kilogramele reapar, uneori cu ”dobândă”.
   Câte persoane care au început un regim strict au ajuns să lase totul baltă, deoarece s-au simțit rău și lipsiți de energie? Și câți nu au recunoscut că revenind la vechile ”obiceiuri”, s-au trezit cu și mai multe kilograme decât înainte?
   Deseori, acești ”nefericiți” dau vina pe metabolismul care-i ”condamnă” să rămână supraponderali. Sau aruncă totul în seama moștenirii genetice, că așa au fost și părinții. Se resemnează că nu prea au cum să schimbe modul în care arată...
   Realitatea este însă alta și destul de greu de ”digerat”. Mai ales când consumul caloric are un nivel atât de redus încât efectul oricărei diete este în van. Practic, indivizii cu un asemena metabolism bazal ar trebui să se afle mereu la cură pentru a nu se îngrășa.
   Exclusă situația când se verifică o patologie, un metabolism atât de ”leneș” depinde de o serie de factori fiziologici, printre care se numără:
   ·         Vârsta;
   ·         Sexul;
   ·         Sedentarismul.
   În perioada de creștere, arderile au un ritm bun. Teoretic, în condițiile unui regim alimentar echilibrat, fără excese, copiii, adolescenții și tinerii ar trebui să fie normoponderali. Însă după 30-35 de ani, există o oarecare tendință de acumulare a kilogramelor.
   Este vârsta la care metabolismul intră în ”recesiune” și se înregistrează scăderea ușoară a consumului caloric. Dacă se adaugă și lipsa tot mai acută de mișcare, se poate intui care vor fi consecințele...
   Concluzie
   Indiferent dacă te afli sau nu la dietă de slăbire, este necesar să faci mișcare. Poți chiar să nu te consideri o persoană cu astfel de ”înclinații”. Tot la fel, este necesar să fii cu ochii-n 4 la ce așezi în farfurie, chiar dacă ai cunoștințe sumare despre nutriție.
    
   Surse:
   https://www.healthline.com/health/exercise-and-weight-loss#overview1
   https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/aerobic-vs-anaerobic#1

  • 7 Alimente bogate în proteine vegetale – Propuneri alternative pentru dieta Rina ziua 1
   Proteinele reprezintă un element principal în orice dietă și se găsesc mai ales în produsele de origine animală. Însă pentru doritori, există și o listă lungă cu alimente bogate în proteine vegetale, ce pot oricând înlocui ”versiunile” clasice.
   Pe lista surselor proteice clasice se află cele provenite de la animale: carnea, peștele, ouăle și derivatele din lapte. În completarea acestora vin proteinele vegetale, o opțiune alternativă când se dorește și ”altceva”.
   7 Alimente bogate în proteine vegetale care pot fi incluse în dieta Rina ziua 1
   Așa cum știi deja, ziua 1 dieta Rina este alocată proteinelor. Dacă te-ai săturat de preparatele pe bază de carne, ouă, pește și lapte, poți încerca și rețete care includ următoarele opțiuni:
   1. Soia
   Compoziția boabelor de soia nu încetează să capteze atenția, 100 de g conținând:
   ·         173 calorii;
   ·         17 g proteine;
   ·         10 g carbohidrați;
   ·         6 g fibre;
   ·         1 g grăsimi saturate.
   Cu un conținut proteic ce face inclusiv carnea invidioasă, soia poate ocupa un meritabil loc de onoare la masă. Se întâmplă indiferent de forma sub care se consumă: lapte, iaurt, boabe, tofu, tempeh.
   Tempeh – Un aliment pe bază de soia fermentată, aproape ”anonim” în Occident, este foarte apreciat de bucătăria orientală. Pe lângă cele 18,2 g proteine / 100 g, reprezintă și o sursă importantă de B-uri și minerale.
   Tofu – Preparatul, care aparține, de asemenea, tradiției orientale, este foarte versatil. Poate înlocui cu succes carnea și brânzeturile. Asigură proteine de calitate, o ceașcă de circa 250 g, furnizând până la 20 g de proteine. În plus, abundă de minerale precum fierul și calciul.
   Rețetele pe bază de soia reprezintă alternative excelente nu doar pentru cine încearcă să slăbească, ci și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
   2. Mazărea boabe
   La fel ca toate legumele, mazărea face parte din lista cu alimente bogate în proteine vegetale. O singură ceașcă (1 porție) oferă un aport de 7-8 g de proteine. Se digeră ușor, nu conține gluten, fiind recomandată și persoanelor cu intoleranță.
   Totodată, mazărea boabe furnizează fosfor, potasiu și fitoestrogeni, elemente în măsură să contrasteze simptomele menopauzei. Nu lipsesc nici fibrele, care ajută la controlarea senzației de foame.
   3. Fasolea uscată
   În funcție de varietate (Cannelini, Lima, Pinto, Northern, neagră, etc.) cantitatea de proteine poate ajunge la 22-23 g la 1 ceașcă plină. Bogate în vitamine (A, B, C) și minerale (calciu, fier, zinc), fasolea devine ”aliata” de încredere a majorității dietelor de slăbire.
   Pe de altă parte, este vorba despre legume sărace în calorii și mai ales în grăsimi, un aspect esențial pentru cine are nevoie de o dietă hipocalorică sau / și cu puține lipide.
   4. Lintea
   Din această ”grupare”, cu cele aproximativ 9 g de proteine / 100 g, face parte și lintea. O caracteristică importantă este prezența fierului și fibrelor. Acestea din urmă au un rol foarte util în reglarea tranzitului intestinal și controlul glicemiei.
   Lintea se gătește simplu, fără să ai nevoie de un extraordinar talent culinar (mai ales supe). Este important ca înainte să lași boabele în apă, altfel vor rămâne tari și după fierbere. Poate fi inclusă și în meniul persoanelor care suferă de boala celiacă.
   5. Năutul
   Era de așteptat să apară meționat și năutul, un excepțional înlocuitor al proteinelor animale pentru dieta Rina ziua 1. La cele 20 g proteine / 100 g de năut, se adaugă vitaminele și mineralele, dintre care ies în evidență îndeosebi fierul și vitamina A.
   Boabele au un gust delicat și le poți include în rețete simple (supe / salate cu legume, piure, etc.) Astfel, pot deveni o prezența extrem de apreciată în regimul alimentar al sportivilor.
   6. Quinoa
   Ca aspect, se aseamănă cu cerealele, de care se deosebește nu doar pentru că aparține unei alte categorii de vegetale, ci și prin conținutul nutritiv. Quinoa include toți cei 9 aminoacizi esențiali și promite un raport echilibrat între proteine (9 g / ceașcă) și carbohidrați.
   Semințele de quinoa acoperă o parte din DZR de fier, potasiu și fosfor. De asemenea, nu lipsesc fibrele (importante pentru combaterea constipației) și antioxidanții (quercitina are proprietăți antiinflamatorii).
   7. Semințele de dovleac
   Din același grup de alimente bogate în proteine vegetale fac parte și semințele de dovleac. Acestea reprezintă o incredibilă sursă de proteine (20-30 g / 100 g), fibre, carbohidrați și de numeroși alți nutrienți (fier, magneziu, zinc, vitaminele A și C).
   Mare atenție la cantitate, întrucât oferă un aport caloric în exces (peste 500 calorii / 100 g). Spre deosebire de propunerile anterioare, se pot consuma și ca atare, fără să mai necesite o preparare termică.
   Încearcă-le crude, cu puțină sare și prăjite la cuptor, dar nu prea mult, pentru a nu-și pierde proprietățile!
    
   Surse:
   http://www.health.com/health/gallery/0,,20718479,00.html
   http://www.eatthis.com/best-ever-proteins-for-weight-loss
   https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-highest-in-protein.php
   https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-soya
   https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4415/2

  • Cum te ajută nucile să slăbești? Le poți consuma în special în dieta Rina ziua 4
   Cine și-ar fi imaginat că nucile, printre altele, te ajută să slăbești și îți protejează inima? În funcție de preferințe, le poți servi cu încredere în dieta Rina ziua 4.
   De asemenea, pot face parte din meniul zilnic pe toată durata anului. Evident, trebuie consumate în cantități rezonabile sau toate efectele pozitive se vor anula, iar regimul urmat va fi în zadar.
   Cum poți slăbi dacă mănânci nuci în dieta Rina ziua 4?
   Toate fructele nucifere, ca de pildă nucile, sunt foarte bine-văzute din punctul de vedere al valorilor nutriționale. Multe cure de slăbire le amplasează la loc de cinste în rutina zilnică, fiind considerate, pe bună dreptate, alimente complete, foarte sănătoase.
   Dar în ciuda bogăției de vitamine, minerale și macronutrienți, micile fructe se remarcă și datorită ”dărniciei” calorice. Pentru că DA, nucile furnizează o încărcătură calorică deosebită, care înseamnă peste 700 de calorii / 100 grame de miez.
   Este motivul pentru care până în urmă cu niște ani se credea că sunt mult prea ”grase” pentru a fi incluse în regimul alimentar al persoanelor ce vor să slăbească.
   Ulterior, surprinzător sau nu, aportul caloric a ajuns să constituie chiar unul dintre argumentele care le recomandă în curele de slăbire, inclusiv în programul dieta Rina.
   Iată cum acționează nucile când scopul tău este să scazi în greutate!
   Favorizează senzația de sațietate și reduc apetitul
   Una dintre eternele probleme ale persoanelor supraponderale și obeze se rezumă sau pornește de la imposibilitatea gestionării ”tentațiilor”. Însă atâta timp cât nu învață să reziste, pot spune adio curelor de slăbire.
   Din păcate, majoritatea alimentelor procesate conțin excese de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase, precum și o mulțime de aditivi (arome, coloranți, etc.). La toate acestea se adaugă factorul dependență, pus la punct de către producători, special pentru a stimula consumul.
   Un rol important în contracararea dependețelor de mâncăruri nesănătoase îl au nucile. Este unul dintre fructele recomandate cu încredere în dieta Rina ziua 4 (a vitaminelor), în ziua 3 (a carbohidraților simpli), în ziua 2 (a carbohidraților complecși) și în ziua 1 (a proteinelor).
   Conform studiilor, consumul acestor fructe de toamnă este asociat cu diminuarea poftei de mâncare. Simultan, intensifică senzația de sațietate, un aspect fundamental în viața celor obișnuiți să ronțăie mereu chiar dacă nu le este foame.
   Concluzie
   ”În traducere”, înseamnă că introducerea nucilor ca gustare sau chiar pentru înlocuirea unei mese (de exemplu, la micul dejun) are ca efect scăderea porțiilor de mâncare.
   Mănâncă nuci și, automat, vei mânca mai puțin atât cantitativ, cât și caloric!
   Intensifică arderea grăsimilor și a caloriilor
   O altă problemă reală a persoanelor cu exces de greutate corporală se referă la aportul caloric și la echilibrul nutrienților.
   Atâta timp cât cantitatea caloriilor introduse prin alimentație depășește cantitatea celor consumate odată cu metabolismul bazal și prin activitățile fizice, îngrășarea este iminentă.
   Pe de altă parte, abuzul de glucide sau / și lipide în defavoarea proteinelor duce la acumularea țesuturilor adipoase. Dar regula nu este întotdeauna valabilă, depinde și de tipul grăsimilor.
   Cum se modifică raportul nutrienților?
   Procentajul mediu înseamnă:
   ·         45-65 % carbohidrați;
   ·         20-35 % grăsimi;
   ·         10-35 % proteine.
   Raportul nutrienților variază în funcție de împrejurări și de obiective:
   a. Activitate fizică de medie intensitate
   Când se practică o activitate fizică de medie intensitate, balanța se poate schimba:
   ·         50 % carbohidrați;
   ·         25 % grăsimi;
   ·         25 % proteine.
   b. Mișcare intensivă, de mai multe ori / săptămână
   Persoanele active se pot reorienta, crescând aportul de carbohidrați:
   ·         60 % carbohidrați;
   ·         20 % grăsimi;
   ·         20 % proteine.
   c. Dificultatea reducerii masei grase
   Deși procentajele anterioare funcționează pentru majoritatea oamenilor, uneori, rezultatele sunt condiționate de creșterea aportului de proteine:
   ·         45 % carbohidrați;
   ·         20 % grăsimi;
   ·         35 % proteine.
   Concluzie
   Potrivit cercetătorilor, fructele nucifere, nu doar nucile, incluse în dieta de zi cu zi, au o extraordinară influență asupra numărul caloriilor ”arse” în momentele de repaus. Practic, este vorba despre creșterea acestui număr.
   Recomandări
   În ciuda indicațiilor precedente, nucile reprezintă o opțiune de luat în considerare în fiecare zi, nu doar în dieta Rina ziua 4.
   Ținând cont de aportul caloric extrem de ”generos” pe care-l oferă, amintește-ți să le consumi cu bun simț, adică o mână de sâmburi / porție.
   Pentru că este sezonul nucilor, profită din plin de beneficiile lor. Iar dacă încă urmezi cura Rina 90, respectă aceleași reguli ca pentru orice alt tip de fructe.
   De știut!
   Datorită beneficiilor enorme pe care le oferă, unele dintre ele neașteptate, nucile sunt acceptate în programul alimentar al multor cure de slăbire. Însă există și excepții, una dintre ele fiind dieta Deea.
   Deși nu impune un meniu la fel de restrictiv precum dieta daneză, se bazează pe 2 liste:
   ·         1 listă cu alimentele permise;
   ·         1 listă cu alimentele interzise.
   Ei bine, în mod surprinzător, nucile se află pe lista cu alimente interzise, nefiind deloc agreeate de autorii regimului. Motivele le poți descoperi simplu, citind mai multe despre această dietă, de altfel destul de permisivă în rest.
    
   Surse:
   https://www.healthline.com/nutrition/nuts-and-weight-loss
   http://www.livestrong.com/article/299559-how-much-carbs-fat-and-protein-should-you-eat-daily-to-lose-weight/
   http://thescienceofeating.com/food-combining-how-it-works/calories-fat-carbs-protein-per-day/

  • Cura de slăbit Rina

   By Admin, in Blog,

   Cât de important este micul dejun pentru cine ține cura de slăbit Rina? 
   Despre micul dejun se spune că ar fi cea mai importantă masă a zilei. Nimic mai adevărat. Lucrurile rămân valabile și în cura de slăbit Rina, cu toate că este mai puțin consistent decât prânzul și cina.
   Din păcate, multe persoane sar peste prima masă a zilei. Deseori, își motivează decizia prin ”Nu am timp suficient, trebuie să ajung la serviciu”. Dar micul dejun nu face altceva decât să:
   ·         Stimuleze digestia;
   ·         ”Trezească” metabolismul;
   ·         Ofere sprijin creierului;
   ·         Sprijine funcțiile cognitive;
   ·         Intervină favorabil în slăbire.
   Iată de ce neglijarea acestei mese este una dintre cele mai grave erori care se pot comite, indiferent de:
   ·         Vârstă și sex;
   ·         Activitățile desfășurate;
   ·         Greutate și constituție;
   ·         Existența unei diete, etc.
   Care este ”secretul” micului dejun în cura de slăbit Rina?
   Spre deosebire de multe alte programe alimentare pentru slăbire (mai mult sau mai puțin restrictive), în dieta de 90 de zile, micul dejun are o componență particulară. Conține același tip de alimente, în fiecare zi, cu doar 3 excepții.
   Excepțiile se referă la zilele de apă, desigur dacă optezi pentru această versiune Rina 90.
   Tot ce poți consuma este un singur tip de fructe proaspete. Poți mânca 2 din același fel sau 1 singur fruct, dacă este mai mare. Dar nu te dispera din cauza rutinei. Nu te vei sătura de eternul meniu. ”Secretul” constă în diversificare.
   De la zi la alta, ai liber să-ți alegi orice soi dorești. Condiția impusă de cura de slăbit Rina este să nu depășești ora 12. Până la această oră, de la 4 dimineața, are loc faza de curățare.
   Corelația dintre micul dejun, fructe și faza de curățare
   Înainte să înțelegi rolul fructelor în mecanismul de detoxifiere, fă câțiva pași înapoi, până ajungi în faza de digestie. Aceasta are loc pe durata nopții, între orele 20 și 4 dimineața, timp în care organismul are ”misiunea” să:
   ·         Asimileze substanțele nutritive și să le separe de ”deșeuri”;
   ·         Respingă alimentele care nu pot fi absorbite și metabolizate.
   Acum, revino la etapa care se suprapune peste ora potrivită pentru micul dejun. În cele 8 ore scurse până la amiază, corpul tău trece prin perioada de curățare sau de purificare, timp în care se va elibera de:
   ·         Toxinele introduse în ziua precedentă;
   ·         Substanțele reziduale generate de organism;
   ·         Alimentele fibroase și orice compuși din categoria celor ”respinși”.
   Mai mult ca niciodată în arcul celor 24 de ore, acum are nevoie de susținere. Și cum altfel poți sări în ajutorul propriului corp decât contribuind prin ceea ce mănânci, la procesul de detoxifiere?
   În ce constă micul dejun în cura de slăbit Rina?
   Dacă micul dejun ar fi alcătuit din mâncăruri calorice, pline de grăsimi greu de digerat, nu ai face decât să blochezi mecanismul de detoxifiere. Iată de ce este fundamental să faci alegeri alimentare potrivite. În acest caz, înseamnă pe bază de vegetale.
   În funcție de cum îți alcătuiești meniul, vei susține sau îngreuna mecanismele de digestie și de detoxifiere. Prin încetinirea și blocarea lor, nu ai face decât să pui în ”stand by” inclusiv mecanismul de slăbire corporală. Iar acest lucru se contrapune obiectivelor tale.
   În schimb, pentru a obține rezultatele așteptate, nu te abate de la regulile pe care se bazează micul dejun în regimul Rina:
   ·         La prima masă a zilei, consumă doar fructe în stare crudă și vei slăbi. Legumele pot fi o alternativă de luat în considerare. Dacă le preferi, sucurile naturale pot înlocui primele 2 variante;
   ·         Dacă nu te saturi, repetă micul dejun sau combină fructele cu fructe nucifere / semințe. Dar atenție la cantități. Sunt foarte calorice, așa că ajunge să mănânci câte iei în mână;
   ·         Lasă să treacă cel puțin 2 ore până la următoarea masă, indiferent dacă înseamnă tot fructe. Pentru digestie, au nevoie de circa 2 ore, așa că, nu le amesteca cu alți nutrienți;
   ·         Ia micul dejun înainte de amiază. Este unul dintre principiile fundamentale ale dietei. Și nu te zgârci de la lichide, bea cât mai multă apă plată, eventual și ceaiuri neîndulcite.
   Recomandări
   Îți indicăm să pui accentul pe fructele de sezon, provenite de la noi din țară și pe cât posibil din culturi bio. Însă dacă au o proveniență lor greu de verificat, nu uita să le speli foarte bine, astfel încât să elimini de pe coajă orice urmă de substanțe chimice (în eventualitatea că au fost stropite).
   Dacă dorești să înlocuiești fructele cu legumele, nu este o problemă atâta timp cât recurgi doar la categoriile neutre. În acest sens, îți recomandăm să studiezi lista alimentelor neutre pe care le poți combina cu orice tip de nutrient. Le poți introduce în orice rețete.
    
   Surse:
   http://www.webmd.com/diet/features/many-benefits-breakfast#1
   https://90daydiet.rocks/
   http://betterraw.com/2012/02/your-three-natural-body-cycles-what-we-go-through-every-24-hours.html

  • Beneficiile merelor

   By Admin, in Blog,

   Beneficiile merelor – Cum te protejeaza de boli si te ajuta sa slabesti?
   Un măr pe zi ține medicul departe și te ajută să slăbești – Care sunt beneficiile merelor?
   Mulți consideră merele un superaliment. Nimci greșit. Totul se datorează valorilor nutriționale și acțiunii desfășurate odată consumate. Concret, care sunt beneficiile merelor și care este adevărul despre potențialul lor referitor la siluetă și la sănătate?
   Fructe aparent banale, merele se remarcă prin câteva calități arhicunoscute:
   ·         Varietate (există mii de soiuri la nivel planetar);
   ·         Disponibilitate (se găsesc pe toată durata anului);
   ·         Gust (dulce-acrișor, agreat de toată lumea).
   La acestea se adaugă numeroase însușiri care le transformă în aliate de încredere atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.
   Valori nutriționale și proprietăți
   În mod cert, vorbim despre fructele cele mai răspândite, consumate și accesibile, nu doar la noi în țară. În proporție de 85-86 %, conțin apă, ceea ce înseamnă că sunt foarte hidratante.
   În plus, au o încărcătură calorică extrem de scăzută. Un măr de mărime medie ajunge abia la 150 de calorii (circa 50 calorii / 100 grame).
   Totodată, merele conțin proporții nesemnificative de colesterol ”rău” (LDL), grăsimi și sodiu, constituienți care:
   ·         Intensifică acumularea de țesut adipos;
   ·         Favorizează retenția de apă;
   ·         Predispun spre variate maladii (hipercolesterolemie, hipertensiune, diabet, etc.).
   Însă beneficiile merelor pentru sănătate, atât de apreciate și de către cine se află la dietă, se datorează aportului efectiv de nutrienți.
   Partea restantă, adică restul de 14-15 %, este constituită din:
   ·         Vitamine (A, B-uri, C, E, K);
   ·         Minerale (potasiu, magneziu, zinc, fer, etc.);
   ·         Macronutrienți (proteine, carbohidrați);
   ·         Fitonutrienți (luteină, zeaxantină, carotenoizi);
   ·         Pectină, acizi, aminoacizi.
   Cum acționează fiecare categorie de compuși?
   Cu toate că merele nu oferă o concentrație ridicată de nutrienți, oferă o foarte largă diversitate. Iată cum se ”comportă” câteva categorii:
   Vitamine
   Vitamina C, un puternic antioxidant natural, reușește să:
   ·         Limiteze daunele cauzate de radicalii liberi;
   ·         Crească rezistența organismului împotriva patogenilor.
   Efecte similare au și celelalte vitamine antioxidante, mai exact A și E:
   ·         Vitamina A protejează sănătatea ochilor și a dinților, favorizează creșterea părului, etc.;
   ·         Vitamina E este ”prietenoasă” cu pielea (încetinește îmbătrânirea celulară), cu aparatul cardiovascular, cu aparatul reproducător (stimulează fertilitatea), etc..
   Complexul de B-uri este fundamental pentru:
   ·         Sănătatea sistemului nervos;
   ·         Regenerarea celulară;
   ·         Protecția împotriva infecțiilor;
   ·         Combaterea radicalilor liberi.
   Minerale
   Nici oligoelementele incluse nu sunt foarte abundente cantitativ, însă au o valoare incontestabilă. Dintre toate, ies în evidență:
   ·         Potasiul – Reduce riscurile de accident vascular cerebral, previne scăderea masei musculare (un risc asumat de către persoanele care urmează o cură de slăbire și nu practică un sport), etc.
   ·         Fosforul – Influența favorabilă se reflectă și în beneficiile merelor: reglementează digestia și tranzitul intestinal, are un rol esențial în formarea oaselor și în sănătatea mentală, intensifică metabolismul, etc.
   ·         Calciul – Este vital pentru sănătatea oaselor și în procesele de coagulare sanguină, reglează contracțiile musculare (inclusiv bătăile inimii), etc.
   Fibre
   Fibrele vegetale, ca parte a unei diete echilibrate, au rolul să:
   ·         Îmbunătățească tranzitul intestinal;
   ·         Prevină creșterea în greutate și acumularea colesterolului ”rău”;
   ·         Protejeze de maladii grave (boli de inimă, diabet, etc.).
   Fitonutrienți și acizi
   Fitonutrienții (compuși prezenți în alimentele de origine vegetală) desfășoară o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare:
   ·         Diminuează tensiunea arterială;
   ·         Scad intensitatea proceselor inflamatorii;
   ·         Reduc cantitatea colesterolului LDL;
   ·         Imbunătățesc vederea;
   ·         Previn deteriorarea celulară.
   Acidul malic, unul dintre principalii acizi prezenți în fructe și în unele legume, oferă, de asemenea, o varietate de avantaje:
   ·         Ca supliment alimentar, îmbunătățește performanțele atletice, fiind recomandat sportivilor (crește rezistența la efort, combate oboseala );
   ·         Inclus în dermatocosmetice, ameliorează semnele îmbătrânirii (ridurile), facilitează eliminarea celulelor moarte, etc.
   Beneficiile merelor pentru slăbit
   În completarea rolului avut în sănătate, merele nu sunt mai puțin lipsite de valoare nici în ce privește slăbirea și menținerea siluetei. Pe de o parte, explicația se regăsește în prezența unor nutrienți, în special fibre, care contribuie la:
   ·         Accelerarea metabolismului și proceselor digestive;
   ·         Favorizarea pierderii masei grase;
   ·         Reducerea predispoziției către obezitate.
   Pe de alta, efectul se explică prin absența acelor elemente care încurajează câștigul de kilograme și de masă grasă:
   ·         Calorii – Sunt fructe hipocalorice;
   ·         Grăsimi – Sunt sărace în grăsimi;
   ·         Sodiu – Conțin sodiu în cantități nesemnificative.
   Consumate în mod frecvent, îndeosebi cu coajă, merele reprezintă:
   ·         Un mare plus pentru senzația de sațietate, pe care o încurajează și o prelungesc;
   ·         Un mare minus pentru senzația de foame, pe care o atenuează.
   Efectul la persoanele supraponderale constă în pierderea considerabilă în greutate. Nu degeaba mulți nutriționiști le recomandă pentru slăbire și chiar apar incluse în meniul mai multor diete.
   Recomandări
   Pentru ca beneficiile merelor asupra siluetei să se mențină în timp, trebuie consumate între mese (ca gustare), înainte de mese. În alternativă, pot chiar înlocui o masă principală.
   De exemplu, în dieta Rina, micul dejun poate fi compus integral din mere, urmând ca de la o zi la alta, să recurgi la soiuri diferite.
   De asemenea, în ziua 4, o zi dedicată în întregime vitaminelor, poți face loc măcar pentru o porție de mere.
    
   Surse:
   http://www.medicalnewstoday.com/articles/267290.php
   http://www.healthline.com/nutrition/foods/apples
   http://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html
   http://www.healthline.com/nutrition/how-apples-affect-weight

  • Antrenamente HIIT pentru slăbit, programele care ”topesc” grăsimea
   Ai vrea să slăbești și nicio dietă nu funcționează? Într-adevăr, este mai greu dacă nu faci sport. Te-ai gândit vreodată să combini regimul alimentar și cu antrenamente HIIT? Încearcă! Vei avea o surpriză! Chiar garantează rezultate!
   Când există o problemă cu silueta, mulți ”nefericiți” recurg exclusiv la diete (poate din comoditate sau lipsă de timp). Majoritatea promit scăderi ponderale miraculoase într-un interval scurt, poate în câteva zile sau săptămâni.
   Însă nu este vorba despre subțierea reală a straturilor de adipozități, ci mai degrabă despre:
   ·         Pierderea fluidelor corporale (multe diete au efect diuretic și laxativ);
   ·         Scăderea masei slabe, adică a masei musculare.
   Antrenamente HIIT – Ce sunt și cum funcționează?
   Secretul unei slăbiri eficace înseamnă să combini alimentația cu activitatea fizică. Însă din cauza lipsei acute de timp ce caracterizează întreaga societate actuală, ți-e tot mai greu să te eliberezi măcar o oră de la ”obligații”. Nu mai ai timp să mergi la sală, cu bicicleta, la alergat, etc.
   Din fericire, dacă vrei cu adevărat să devii o persoană activă, există alternative. Nu ai nevoie de un sport anume, ci de antrenamente HIIT, prescurtarea de la High Intensity Interval Training. În traducere, înseamnă antrenament pe intervale de intensitate ridicată.
   Potrivit studiilor, constituie ultima frontieră nu doar în ce privește slăbirea. Pe lângă că intensifică viteza metabolismului și favorizează arderea caloriilor, reprezintă o opțiune de conservare și chiar de creștere a masei musculare. Iar despre mușchi, se știe că sunt consumatori calorici chiar și în repaus.
   Regula de bază constă în intercalarea perioadelor de efort scurt și accentuat cu cele de recuperare. Practic, diferă intensitatea mișcării:
   ·         Faza cu intensitate ridicată, la circa 80-90 % din FC maximă (frecvența cardiacă maximă);
   ·         Faza cu intensitate scăzută, în care se atinge cel mult 50-60 % din FC maximă.
   Metoda are ca obiectiv alternarea exercițiilor de tip anaerobic, cu exercițiile tip aerobic. Prima categorie se bazează pe intensitate și potență, iar a doua pe pe durată și rezistență. Însă ambele favorizează slăbirea.
   Pe de o parte, are loc consumul depozitelor de carbohidrați, prima sursă disponibilă de energie, stocată în mușchi. Pe de altă parte, se consumă grăsimile, principalele rezerve calorice. Acestea sprijină de fapt prelungirea și intensificarea efortului.
   Ce avantaje practice îți garantează programul de slăbit HIIT?
   Înainte de a-ți vorbi despre beneficiile fizice, o tematică interesantă și cuprinzătoare, pe care-o vom aborda cu altă ocazie, vom începe cu avantajele legate de organizarea și realizarea activității.
   Și nu o facem în zadar, întrucât sunt determinante, putându-ți influența decizia de a slăbi cu antrenamente HIIT. Dar iată despre ce avantaje practice este vorba:
   Ușurință în executare
   Nu ai nevoie de foarte mult echipament și nici de abonamente la sală. Nu te condiționează nici preferința către o anumită disciplină sportivă, alegerile fiind foarte vaste:
   ·         Bicicletă;
   ·         Bandă de alergare;
   ·         Stepper, etc.
   Pe de altă parte, pornind de la orice activitate, cu sau fără ”compania” echipamentelor pentru fitness, îți poți construi propriul program pe intervale de intensitate. O poți face:
   ·         Atât în outdoor, cât și în indoor, de exemplu, alternând intensitatea alergării;
   ·         Pe cont propriu, dar și într-un cadru organizat, eventual cu un instructor sau personal trainer.
   Timp scăzut de executare
   În general, într-o activitate aerobică, în funcție de durata și de intensitatea mișcării, vei consuma preponderent carbohidrați sau grăsimi. Pentru ca balanța să se încline în favoarea unui nutrient sau a celuilalt, depinde și de structura morfologică a fiecărui practicant.
   Însă contează mai puțin proveniența caloriilor și mai mult cantitatea totală consumată. Așadar, în cazul unui antrenament pe intervale de intensitate, totalul caloriilor arse se poate dubla.
   Astfel, cu HIIT, în doar 20 de minute, poți scăpa de tot atât de multe calorii ca într-o ședință de aerobic clasic (40-60 de minute de efort continuu, într-un ritm moderat). Iar numărul lor va crește pe măsură ce vei crește intensitatea.
   Antrenamente HIIT – Propunere de program
   Pentru a pune în practică această metodă de slăbit, ai la dispoziție 2 alternative:
   ·         Folosești același echipament sau sport și doar schimbi intensitatea;
   ·         Pentru fazele aerobice și anaerobice recurgi la mișcări / sporturi / echipamente diferite.
   Cel mai simplu și abordabil exemplu constă în alternarea mersului cu alergarea. Independent de forma fizică sau vârstă, oricine poate alerga pe bandă sau pe străzile cartierului.
   Nivel începători
   Pentru începătorii mai puțin familiarizați cu mișcarea și persoanele cu probleme serioase de greutate cel mai bun este mersul. Se pot alterna etapele de mers normal cu cele de mers activ, mult mai energic, ca atunci când te grăbești.
   Nivel intermediari
   Cine se antrenează de ceva vreme sau are doar un mic surplus de greutate poate încerca alergarea. Trebuie să alterneze reprizele de alergare ușoară cu cele într-un ritm puțin mai susținut, astfel încât să crească frecvența cardiacă și să simtă mușchii picioarelor mult mai solicitați.
   Nivel avansați
   Persoanele care deja practică un sport de ceva vreme pot spori dificultatea antrenamentelor. Pentru această categorie, antrenamentul HIIT poate consta în reprize de jogging și altele de sprint.
   Recomandări
   Fiecare ședință de antrenament va începe cu 4-5 minute de încălzire a grupelor principale de mușchi.
   Fiecare fază va avea o durată de cel mult 2 minute și minim 15-20 de secunde. Depinde de condiția și forma fizică a practicanților.
   Fiecare antrenament va include mai multe secvențe de intensitate ridicată urmate de recuperare, până la un total de circa 30 de minute.
    
   Surse:
   http://www.livestrong.com/article/467835-why-do-our-bodies-burn-carbohydrates-before-fat/
   https://draxe.com/hiit-workouts/
   http://dailyburn.com/life/fitness/high-intensity-hiit-workout/
   http://www.superskinnyme.com/hiit-workout.html

  • Care sunt beneficiile apei pentru sănătate și siluetă? De ce este bine să-ți menții corpul hidratat?
   În toate canalele media, se aude mereu recomandarea să bei 2 litri de apă în fiecare zi. Dar care sunt argumentele acestui ”îndemn” deja omniprezent? Care sunt beneficiile apei pentru sănătate?
   În general, hidratarea este mai importantă chiar decât alimentația. Însă puțini cunosc adevărul despre proprietățile apei sau despre ce se întâmplă cu organismul dacă se consumă prea puțină sau deloc.
   Ce funcții îndeplinește apa?
   Cu o pondere de până la 60 %, poate mai mult, apa constituie elementul principal în corp și acoperă una dintre nevoile vitale. Este prezentă în celule, în țesuturi și organe, iar când ”stocurile” înregistrează o scădere, fiecare ”deținător” va suferi într-o certă măsură.
   Printre altele, joacă rolul de:
   ·         Solvent – Este un solvent universal. Dizolvă aproape tot: gaze, electroliți, etc.;
   ·         Lubrifiant – Apa se comportă ca un lubrifiant pentru articulații, digestie și respirație;
   ·         Transportator – Transportă la celule și la țesuturi substanțele nutritive și oxigenul;
   ·         Purificator – Ca agent de curățare, facilitează eliminarea produselor de dezasimilație;
   ·         Amortizor – Pentru țesuturile vitale (retină, măduva spinării), acționează ca un amortizor;
   ·         Reglator – Are capacitatea să mențină constantă temperatura corpului (agent de răcire), etc.
   Beneficiile apei pentru sănătate și siluetă
   Este evidentă ”misiunea” pe care-o îndeplinește. Toate sistemele organice (nervos, digestiv, circulator, etc.), fiecare țesut și fiecare celulă depind de ea.
   Dar să vedem în detaliu câteva dintre beneficiile sale concrete:
   Combate durerile de cap
   Incredibil, dar adevărat! Una dintre cauzele frecvente ale durerilor de cap este tocmai deshidratarea. Furnizându-i corpului necesarul de lichide, în multe cazuri, reprezintă primul remediu împotriva cefaleei, chiar când la origini se află oboseala.
   Desigur, dacă durerile de cap persistă, nu trebuie excluse cauzele patologice. În funcție de diagnostic, deși se dovedește util, poate nu ajunge sa bei apă, ci este nevoie de terapii medicale.
   Previne afecțiunile cardiovasculare
   Potrivit cercetătorilor, beneficiile apei interesează inima. Așa cum o dovedesc studiile, cine bea cel puțin 5 pahare pe zi  sau 2 litri reduce riscurile și incidența maladiilor cardiovasculare.
   Fiind un ”purificator”, prin procesul de diureză, apa îndepărteaza în mod natural excesul de sodiu. O primă consecință se ”traduce” prin scăderea presiunii sanguine. Cu alte cuvinte, atâta timp cât îți menții corpul hidratat, tensiunea arterială va fi sub control.
   Îmbunătățește digestia
   De pe urma acestui lichid aparent banal beneficiază și aparatul digestiv. De pildă, una dintre primele cauze de constipație este consumul redus de lichide, în principal de apă. Situația se prezintă în mod asemănător la toate grupele de vârstă.
   Prin hidratare, intestinul rămâne curat și eficient. Iar mișcările intestinale regulate condiționează digestia. Astfel, cu cât se bea mai multă apă, cu atât se vor reduce problemele de tipul acidității gastrice sau constipației.
   Protejează aparatul urinar
   Tot prin calitatea de purificator, apa îndeplinește o sarcină importantă și în cadrul rinichilor. Mai exact, încurajează funcționarea lor. Un aport suplimentar de apă înseamnă o cantitate superioară de urină care traversează ”organele pereche”.
   Totul se desfășoară în sensul protejării de calculi renali. În caz că suferi de această maladie, pentru ca beneficiile apei să fie complete, este important să te orientezi spre ”variatățile” cu puține minerale, care favorizează diureza.
   Beneficiile apei pentru siluetă
   Un aspect care captează atenția tuturor îl reprezintă slăbirea. Pentru că tot mai multe persoane suferă din cauză că nu pot scăpa de excesul de kilograme. Sau, dacă se eliberează de ”suplimente”, se întâmplă doar pentru o scurtă perioadă.
   Iată cum influențează consumul de apă silueta!
   Activează metabolismul
   Cu cât bei mai multă apă, cu atât vei stimula metabolismul. Implicit, înseamnă că vei arde mai multe calorii. Iar studiile o confirmă. În următoarele 30-40 de minute după ce consumi 500 ml, viteza metabolismului crește cu până la 30 %.
   Nu este deloc puțin dacă ai un metabolism leneș și o mulțime de kilograme peste limita normală. Iar hidratându-te în mod constant, îl vei menține activ pe toată durata zilei.
   Atenuează foamea
   Ei, bine, consumul apei favorizează senzația de sațietate, tocmai prin reglarea stimulului responsabil de pofta de mâncare.
   Acțiunea este vizibilă îndeosebi dacă ai tendința să ”ronțăi” câte ceva și între mese. De multe ori, corpul confundă foamea cu setea. Iar atunci când te pui să înfuleci, există posibilitatea s-o faci doar pentru că ți-e sete, nu foame.
   Pe de altă parte, consumând mai multă apă între mese sau înainte, vei avea surpriza să te saturi mai repede chiar cu porții mai mici. Automat, înseamnă un aport caloric inferior, iar într-un final, slăbire.
   Totodată, când corpul este deshidratat nu mai reușește să metabolizeze cu același ”randament” grăsimile. Astfel se explică, cel puțin în parte, de ce o persoană care vrea să slăbească nu va reuși atâta timp cât bea prea puțină apă.
    
   Surse:
   http://guardianlv.com/2015/08/water-the-bodys-essential-nutrient/
   http://www.shape.com/healthy-eating/healthy-drinks/6-reasons-drinking-water-helps-solve-any-problem
   http://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-water#section1 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×